Je gaat een auto kopen, maar niet een nieuwe. Nee, je gaat voor een occasion. Betaal je wat minder, maar let wel op dat je alsnog voor kwaliteit gaat. Controleer de volgende dingen en je hebt een topwagen voor een lagere prijs.
Controleer eerst of de prijs realistisch is
Je kunt de vraagprijs vergelijken met die van andere auto’s van hetzelfde model, hetzelfde bouwjaar en het aantal gereden kilometers. Komen de prijzen allemaal een beetje overeen? Dan zal de vraagprijs redelijk accuraat zijn.
Identificatie en kentekenbewijs
Vraag altijd of de verkoper zijn identiteitskaart wil laten zien. Controleer deze gegevens vervolgens met die op het kentekenbewijs. Kijk op dit bewijs ook naar het chassisnummer. Deze moet hetzelfde zijn als het nummer onder de motorkap of op de voorruit. Vraag ook naar de reden van verkoop. Zo kun je voor jezelf inschatten of je een betrouwbare koop zult doen of niet. Voelt het niet goed, zeg dan ‘nee’. Bij de RDW kun je ook altijd informatie over de auto controleren door het kenteken in de toetsen. Daar zie je het onder andere als de auto als gestolen is geregistreerd en wanneer de eigenaar de auto kocht.
Onderhoud van de auto
Een auto bestaat uit tal van verschillende onderdelen. Deze ga je natuurlijk niet allemaal bekijken, maar je kunt wel een snelle check doen om te zien of de auto goed is onderhouden. Kijk naar de naden van deuren, de motorkap en de kofferruimte, deze horen recht te zijn. Kijk of er roestplekken zijn aan de buitenkant. Neem ook de onderkant mee. Controleer de binnenkant van de auto op muffe geurtjes, die kunnen veroorzaakt zijn door lekkende plekken.
Motorkapcheck
Niet heel bekend met alles onder de motorkap? Geeft niet. Kijk in elk geval even naar eventuele lekkages op drie punten: 1. koelsysteem: als deze groen is, is er lekkage; 2. motorblok: is de buitenkant vet of zitten er druppels op? Dan is er een kans dat de motor olie lekt; 3. koelvloeistofreservoir: als er olie in de vloeistof drijft, kan de pakking in het motorblok lek zijn.
Ga voor een proefrit
Logisch, je wilt een auto natuurlijk sowieso even testen voor je deze koopt. Let op dat de motor start zonder rare geluiden en dat de uitlaatgassen kleurloos zijn. Hoor je tijdens het rijden vreemde geluiden? Dan kan het zijn dat er slijtage is. Verder is het belangrijk om het toerental even in de gaten te houden, de koppeling te testen (dat doe je natuurlijk sowieso tijdens het rijden áls je een schakel koopt) en de stabiliteit op de weg te checken. Dat kun je doen door te remmen en de handen even van het stuur te halen – doe dit wel ergens waar het rustig is.
Bijkomende kosten vooraf checken
Kijk vooraf even, aan de hand van het kenteken en jouw adres, hoeveel je aan wegenbelasting voor dit bakbeest kwijt zult zijn en wat de autoverzekering kan gaan kosten. Best belangrijk, want de auto kan dan goedkoop zijn in aanschaf… bijkomende kosten kunnen hoger zijn dan voor een iets duurdere auto. Zoiets kan de keuze voor een auto ook nog beïnvloeden, maar kun je niet zien aan de wagen zelf.
Tevreden of niet?
Ben je na de proefrit tevreden over de auto? Denk er dan alsnog even een nachtje over na. Een auto kost niet niks en moet je niet impulsief aanschaffen. Laat de verkoper weten dat je geïnteresseerd bent, maar er nog heel even over wilt nadenken. Wil je de auto niet? Zeg dat dan ook eerlijk; je bent nergens toe verplicht alleen omdat je bent komen kijken naar de wagen.