Bijna te laat en het stoplicht doet er voor je gevoel veel te lang over om op groen te springen. Wat doe je? Even snel een WhatsApp-bericht naar je collega sturen. Natuurlijk goed om degene te informeren over de stand van zaken. Maar erg veilig is het niet. Toch gebruiken 4 op de 10 mensen hun smartphone in de auto. Helaas zit een ongeluk zit toch in een klein hoekje, toch?
Meer ongelukken in 2015
Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2015 maar liefst 621 mensen zijn omgekomen in het verkeer in Nederland. Een fikse stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Van deze omgekomen verkeersdeelnemers is 74 procent man. Wel bevinden zich dan ook meer mannen in het verkeer dan vrouwen. Vorig jaar waren er bij de dodelijke auto-ongelukken minder autobotsingen dan voorheen. In 2015 was er wel vaker sprake van een botsing met een boom of lantaarnpaal. Kan je auto toch in ene total loss zijn. De oorzaak van de botsing? Het kan zomaar zo zijn dat afleiding door de smartphone vaak een aanleiding is geweest.
Handsfree bellen
Even snel dat telefoontje plegen. Handsfree, want dat is wel veilig. Think again. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat ook handsfree bellen afleidt. Evenveel zelfs als gewoon bellen met de telefoon in de hand. Tijdens een handsfree-gesprek ben je toch meer bezig met het gesprek. Door deze afleiding ben je minder scherp met wat er allemaal om je heen gebeurt. Dit kan toch sneller voor een ongeluk leiden dan je denkt.
Enkele gadgets voor onderweg
Heb je je smartphone echt nodig, voor bijvoorbeeld navigatie (of een lekker muziekje), zorg dan dat je gebruikmaakt van een telefoonhouder. Hiermee weet je zeker dat je smartphone niet onverwachts onder je stoel valt. En je jezelf dus ook niet in rare posities, achter het stuur, moet wringen om je smartphone weer naar boven te toveren. Gebruik je je smartphone voor navigatie? Gebruik dan de navigatie-app van Google Maps. Google brengt je tegenwoordig ook op de hoogte van alle files. Zo hoef je minder lang onder de weg te zijn!
Ogen op de weg met automodus
Om jezelf van alle mogelijke afleidingen, zoals appjes, telefoontjes en de óh zó populaire Pokémon-app, te weerhouden, kun je ‘jezelf’ in een zogenoemde automodus zetten. Zo kun je je mobiel op de ‘niet storen’-modus instellen. In deze modus kun je zelf aanpassen door wie je wel en niet gestoord wilt worden. Daarnaast is het bij sommige smartphones mogelijk om een automodus aan te zetten. In dit geval word je niet gestoord door externe factoren. Zo kun je zelfs instellen dat de persoon die jou probeert te bereiken een berichtje krijgt. In dat geval kun je een bericht instellen met ‘komt niet goed uit, ik zit in de auto. Kan ik je later bellen?’.
Ongeluk in kleine hoekjes
Tóch heel snel een appje verstuurd en daardoor een lantaarnpaal geraakt? Krassen op je auto of een fikse deuk? Dat wordt het aankloppen bij je autoverzekeraar. Hierbij is het geheel afhankelijk wat jouw autoverzekering dekt. Indien je alleen WA-verzekerd of WA+-verzekerd bent, kun je een vergoeding van je verzekeraar vaak wel vergeten. Indien je een volledig casco-verzekering hebt, wordt de schade wel vaak vergoed. Let hierbij wel, zodra je onder invloed rijdt, of ander roekeloos rijgedrag vertoont, wordt er niets vergoed.
Better safe, than sorry.
Je kunt beter iets langer over je rit doen, dan een ongeluk veroorzaken. Neem de nodige maatregelen als je weet dat je snel afgeleid bent. Zet je smartphone bijvoorbeeld op de ‘niet storen’-stand. Zo weet je zeker dat je alleen met de weg bezig bent. Mocht je toch in een ongelukkig ongeluk terecht komen, dan is dat altijd heel vervelend. Hopelijk heb je ervoor gezorgd dat je auto naar dagwaarde en naar jouw financiële situatie is verzekerd.